Żywność – wpływ na nasze zdrowie i środowisko

Scenariusz lekcji nr 2 z modułu CLIMATE EATUCATION</span<

Facebooktwitterpinterestmail

Lekcja pt. “Żywność – wpływ na nasze zdrowie i środowisko” omawia związki między naszym sposobem odżywiania się, naszym zdrowiem i wpływem na otaczające nas środowisko oraz klimat. Uczniowie, aktywnie w niej uczestnicząc, budują mapę powiązań pomiędzy produkcją żywności surowej, jej przetwórstwem, przechowalnictwem, dostawą do konsumenta, odpadami na każdym etapie i uświadamiają sobie wpływ każdego z tych elementów na wartości odżywcze produktu, a w konsekwencji na nasze zdrowie.
Podstawowe informacje na te tematy nauczyciel znajdzie w następujących materiałach dydaktycznych:

  • broszura dla nauczyciela (wiedza podstawowa),
  • prezentacja PowerPoint (materiał multimedialny),
  • linki do samodzielnego poszerzania wiedzy,
  • ćwiczenia dla uczniów: 1. Niemarnowanie żywności – wywiad z babcią lub starszą panią, 2. Ankieta – nadmierne opakowania,
  • dokument z materiałami źródłowymi.

Zachęcamy do pobierania i korzystania z dostępnych materiałów.

Pobierz “Scenariusz lekcji: Żywność wpływ na nasze zdrowie i środowisko” Scenariusz-lekcji-Zywnosc-wplyw-na-nasze-zdrowie-i-srodowisko.pdf – Pobrano 304 razy – 208,38 KB Pobierz “Prezentacja: Żywność wpływ na nasze zdrowie i środowisko” Prezentacja-Zywnosc-wplyw-na-nasze-zdrowie-i-srodowisko.pdf – Pobrano 331 razy – 3,23 MB Pobierz “Wiedza podstawowa: Żywność wpływ na nasze zdrowie i środowisko” Wiedza-podstawowa-Zywnosc-wplyw-na-nasze-zdrowie-i-srodowisko.pdf – Pobrano 293 razy – 321,19 KB Pobierz “Ćwiczenie 1. wywiad z babcią” Cwiczenie-1-wywiad-z-babcia.pdf – Pobrano 278 razy – 108,76 KB Pobierz “Ćwiczenie 2. Nadmierne opakowania” Cwiczenie-2-Nadmierne-opakowania.pdf – Pobrano 291 razy – 111,67 KB Pobierz “Źródła: Żywność - wpływ na nasze zdrowie i środowisko” Zrodla-Zywnosc-wplyw-na-nasze-zdrowie-i-srodowisko.pdf – Pobrano 265 razy – 92,33 KB

Scenariusz został opracowany przez Okręg Pomorski Polskiego Klubu Ekologicznego, przygotowany w ramach grantu Climate Eatucation, w projekcie Food Wave.

Niniejsza publikacja powstała przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej. Za jej treść odpowiada wyłącznie Polski Klub Ekologiczny Okręg Pomorski i niekoniecznie odzwierciedla ona poglądy Unii Europejskiej

 

Facebooktwitterpinterestmail