Lekcja pt. "Żywność - wpływ na nasze zdrowie i środowisko" omawia związki między naszym sposobem odżywiania się, naszym zdrowiem i wpływem na otaczające nas środowisko oraz klimat. Uczniowie, aktywnie w niej uczestnicząc, budują mapę powiązań pomiędzy produkcją żywności surowej, jej przetwórstwem, przechowalnictwem, dostawą do konsumenta, odpadami na każdym etapie i uświadamiają sobie wpływ każdego z tych elementów na wartości odżywcze produktu, a w konsek...
Lekcja „Climate Eatucation – skala problemu” omawia najważniejsze aspekty wpływu wyborów żywieniowych na zmiany klimatyczne oraz tego jak te zmiany wpłyną na nas w przyszłości. Lekcja udowadnia powagę zagrożenia i tłumaczy jak ważna i potrzebna jest ewolucja w codziennym życiu i w naszych indywidualnych wyborach.
Poniższy scenariusz lekcji jest przykładową formą przeprowadzenia lekcji przez nauczyciela. W celu poszerzenia wiedzy do scenariusza dołączone s
Lasy i inne ekosystemy lądowe mogą przyczyniać się do zmian stężenia atmosferycznego dwutlenku węgla. Jest to możliwe dzięki magazynowaniu węgla przez ekosystemy oraz ich zdolności do wychwytywania dodatkowego węgla z atmosfery. Wycinka, degradacja lasów powodowana złym zarządzaniem nimi skutkuje wzrostem emisji. Gospodarka leśna powinna być prowadzona w sposób, który zapewni, że użytkowanie lasów i terenów leśnych nie będzie powodować dodatkowej emisji ga...
Podczas gdy delegaci na COP24 w Katowicach debatują o roli miast w ochronie klimatu, mieszkańcy Gdańska, Wrocławia i Krakowa apelują do włodarzy o powstrzymanie globalnej katastrofy.
„Jeśli nie zaczniemy teraz działać, musimy przygotować się na najgorsze. To właśnie miasta są najbardziej narażone na skutki zmiany klimatu. Huraganowe wiatry, nawalne deszcze i powodzie błyskawiczne niszczą infrastrukturę miejską. Długotrwałe fale upałów i miejskie wyspy