Lekcja Climate Eatucation – Rozwiązania, co możemy zmienić w naszym życiu, „Nie konsumuję klimatu!” w oparciu o zdobytą na wcześniejszych zajęciach i posiadaną przez uczniów wiedzę inspiruje do zastanowienia się i stworzenia zestawu niezbędnych działań zarówno globalnych/zespołowych jak i indywidualnych zmian nawyków konsumenckich.
Pomaga zrozumieć co trzeba zrobić aby osiągnąć i utrwalić zmianę.
Scenariusz jest przykładową formą przeprowadzenia lekcji. ...
Lekcja pt. "Żywność - wpływ na nasze zdrowie i środowisko" omawia związki między naszym sposobem odżywiania się, naszym zdrowiem i wpływem na otaczające nas środowisko oraz klimat. Uczniowie, aktywnie w niej uczestnicząc, budują mapę powiązań pomiędzy produkcją żywności surowej, jej przetwórstwem, przechowalnictwem, dostawą do konsumenta, odpadami na każdym etapie i uświadamiają sobie wpływ każdego z tych elementów na wartości odżywcze produktu, a w konsek...
Lekcja „Climate Eatucation – skala problemu” omawia najważniejsze aspekty wpływu wyborów żywieniowych na zmiany klimatyczne oraz tego jak te zmiany wpłyną na nas w przyszłości. Lekcja udowadnia powagę zagrożenia i tłumaczy jak ważna i potrzebna jest ewolucja w codziennym życiu i w naszych indywidualnych wyborach.
Poniższy scenariusz lekcji jest przykładową formą przeprowadzenia lekcji przez nauczyciela. W celu poszerzenia wiedzy do scenariusza dołączone s
Informacje o niechybnej zmianie klimatu, zakątkach oceanu, których nie zbadali jeszcze dobrze naukowcy, a gdzie zwierzęta mają już w swoich ciałach plastik, o smogu, o którym 20 lat temu czytałam tylko w książkach… Wszystko to działało na mnie paraliżująco. Co ja, jeden pojedynczy konsument, mogę zrobić w obliczu tych wszystkich gigantów, zanieczyszczających na masową skalę. Ja – pojedynczy człowiek vs miliony innych osób, które nie dość, że w nosie mają b...
Animacja "Your future - your choice" dotyczy codziennych wyborów, głównie spożywczych. Porusza też problemy zanieczyszczenia środowiska i codziennych wyborów konsumenckich. Promuje żywność naturalną oraz naturalne sposoby jej produkcji. Zwraca również uwagę, że każda kropla, którą w gospodarstwie domowym wprowadzamy do sieci kanalizacyjnej ma wpływ na jakość środowiska, w którym żyjemy i produkowana jest żywność.
Polski Klub Ekologiczny Okręg Pomorski p...
KAŻDEJ MINUTY, zawartość ciężarówki plastiku wpada do oceanów świata. To osiem milionów ton rocznie. Gdy już znajdzie się w wodzie, ostatecznie rozpada się na kawałki. Najdrobniejsze cząstki - te mniejsze niż 5 milimetrów - nazywane są mikroplastikami, a ich losy są różne. Niektóre trafiają do wiru plastikowych szczątków o wielkości Alaski, wirujących w Oceanie Spokojnym. Inne zawisają na różnych głębokościach, zgodnie z ich gęstością, przenikając do wód ...
Intensywna industrializacja świata sprawia, że do środowiska trafia duża ilość związków chemicznych będących zanieczyszczeniami, bądź świadomie dodawanymi składnikami. Dotyczy to także żywności, przez co powstaje zagrożenie dla życia i zdrowia człowieka. Podstawowe składniki pożywienia to: tłuszcze, węglowodany, białka, składniki mineralne, w tym makroelementy i mikroelementy, witaminy oraz składniki bioaktywne. Bardzo ważną rolę w organizmie człowieka pe...
Problemem dzisiejszego świata jest nierówny dostęp do żywności. Czy to nie paradoks, że kraje rozwinięte wyrzucają około 30% globalnej produkcji żywności, kiedy mieszkańcy Trzeciego Świata głodują? Według publikacji w National Geographic[1] co sekundę na śmietnik wędruje 40 ton jedzenia. Gdyby ograniczyć marnotrawstwo, gospodarować bardziej racjonalnie, to może udałoby się nakarmić cały świat?
Główną przyczyną niszczenia płodów rolnych jest długi czas,