„Nie konsumuję klimatu” – Rozwiązania,

co możemy zmienić w naszym życiu

„Nie konsumuję klimatu” – Rozwiązania, <p> co możemy zmienić w naszym życiu
Lekcja Climate Eatucation – Rozwiązania, co możemy zmienić w naszym życiu, „Nie konsumuję klimatu!” w oparciu o zdobytą na wcześniejszych zajęciach i posiadaną przez uczniów wiedzę inspiruje do zastanowienia się i stworzenia zestawu niezbędnych działań zarówno globalnych/zespołowych jak i indywidualnych zmian nawyków konsumenckich. Pomaga zrozumieć co trzeba zrobić aby osiągnąć i utrwalić zmianę. Scenariusz jest przykładową formą przeprowadzenia lekcji. ...

Żywność – wpływ na nasze zdrowie i środowisko

Żywność – wpływ na nasze zdrowie i środowisko
Lekcja pt. "Żywność - wpływ na nasze zdrowie i środowisko" omawia związki między naszym sposobem odżywiania się, naszym zdrowiem i wpływem na otaczające nas środowisko oraz klimat. Uczniowie, aktywnie w niej uczestnicząc, budują mapę powiązań pomiędzy produkcją żywności surowej, jej przetwórstwem, przechowalnictwem, dostawą do konsumenta, odpadami na każdym etapie i uświadamiają sobie wpływ każdego z tych elementów na wartości odżywcze produktu, a w konsek...

Żywność a klimat

Żywność a klimat
Lekcja „Climate Eatucation – skala problemu” omawia najważniejsze aspekty wpływu wyborów żywieniowych na zmiany klimatyczne oraz tego jak te zmiany wpłyną na nas w przyszłości. Lekcja udowadnia powagę zagrożenia i tłumaczy jak ważna i potrzebna jest ewolucja w codziennym życiu i w naszych indywidualnych wyborach. Poniższy scenariusz lekcji jest przykładową formą przeprowadzenia lekcji przez nauczyciela. W celu poszerzenia wiedzy do scenariusza dołączone s

Mikrozmiany pomysłem na lepsze życie

Mikrozmiany pomysłem na lepsze życie
Informacje o niechybnej zmianie klimatu, zakątkach oceanu, których nie zbadali jeszcze dobrze naukowcy, a gdzie zwierzęta mają już w swoich ciałach plastik, o smogu, o którym 20 lat temu czytałam tylko w książkach… Wszystko to działało na mnie paraliżująco. Co ja, jeden pojedynczy konsument, mogę zrobić w obliczu tych wszystkich gigantów, zanieczyszczających na masową skalę. Ja – pojedynczy człowiek vs miliony innych osób, które nie dość, że w nosie mają b...

“Your future – your choice” – filmik animowany

“Your future – your choice” – filmik animowany
Animacja "Your future - your choice" dotyczy codziennych wyborów, głównie spożywczych. Porusza też problemy zanieczyszczenia środowiska i codziennych wyborów konsumenckich. Promuje żywność naturalną oraz naturalne sposoby jej produkcji. Zwraca również uwagę, że każda kropla, którą w gospodarstwie domowym wprowadzamy do sieci kanalizacyjnej ma wpływ na jakość środowiska, w którym żyjemy i produkowana jest żywność. Polski Klub Ekologiczny Okręg Pomorski p...

TWOJA KUPA JEST PRAWDOPODOBNIE
PEŁNA PLASTIKU

TWOJA  KUPA  JEST PRAWDOPODOBNIE <br> PEŁNA  PLASTIKU
KAŻDEJ MINUTY, zawartość ciężarówki plastiku wpada  do oceanów świata. To osiem milionów ton rocznie. Gdy już znajdzie się w wodzie, ostatecznie rozpada się na kawałki. Najdrobniejsze cząstki - te mniejsze niż 5 milimetrów - nazywane są mikroplastikami, a ich losy są różne. Niektóre trafiają do wiru plastikowych szczątków o wielkości Alaski, wirujących w Oceanie Spokojnym. Inne zawisają na różnych głębokościach, zgodnie z ich gęstością, przenikając do wód ...

Dodatki do żywności – problemy i wyzwania

Dodatki do żywności – problemy i wyzwania
Intensywna industrializacja świata sprawia, że do środowiska trafia duża ilość związków chemicznych będących zanieczyszczeniami, bądź świadomie dodawanymi składnikami. Dotyczy to także żywności, przez co powstaje zagrożenie dla życia i zdrowia człowieka. Podstawowe składniki pożywienia to: tłuszcze, węglowodany, białka,  składniki mineralne, w tym makroelementy i mikroelementy, witaminy oraz składniki bioaktywne. Bardzo ważną rolę w organizmie człowieka pe...

Marnowanie żywności na świecie

Marnowanie żywności na świecie
Problemem dzisiejszego świata jest nierówny dostęp do żywności. Czy to nie paradoks, że kraje rozwinięte wyrzucają około 30% globalnej produkcji żywności, kiedy mieszkańcy Trzeciego Świata głodują? Według publikacji w National Geographic[1] co sekundę na śmietnik wędruje 40 ton jedzenia. Gdyby ograniczyć marnotrawstwo, gospodarować bardziej racjonalnie, to może udałoby się nakarmić cały świat? Główną przyczyną niszczenia płodów rolnych jest długi czas,