Choroby pszczół wywoływane są przez bakterie, pierwotniaki, wirusy, grzyby, roztocza. Często rodzina pszczela jest atakowana przez kilka czynników chorobotwórczych. Pszczelarze liczą się z tym i w miarę możliwości uczą się zapobiegać ginięciu pszczół.
Wystąpienie każdej choroby prowadzi do osłabienia rodziny, ale prawdziwym nieszczęściem jest nowoczesne rolnictwo. Toksyczne opryski, a szczególnie pestycydy zabijają praktycznie wszystkie owady na opryskiwa
Pszczoły to długowieczny gatunek owadów. Podobno żyły już w czasach dinozaurów 100-120 mln lat temu. Świadczą o tym znaleziska bursztynów z tamtych czasów z zatopionymi w nich pszczołami.
Różne gatunki pszczół żyją w dobrze zorganizowanych rodzinach liczących do kilkudziesięciu tysięcy sztuk. Najważniejszym członkiem rodziny jest matka-rodzicielka, zapładniana przez trutnie, które natychmiast potem są przepędzane z ula i giną.
Najliczniejszy trzon rodzin
Czy musimy się przygotować na życie bez zapylaczy? Od kilkunastu lat obserwuje się na świecie narastające z roku na rok masowe wymieranie pszczół. Stanowi to zagrożenie dla rynku żywnościowego, bo aż 70% roślin uprawianych przez człowieka wydaje plon dzięki zapylaniu przez owady. Pszczoły miodne i dzikie owady zapylające odgrywają kluczową rolę w rolnictwie i produkcji żywności. Spadek produkcji żywności to głód, kryzys i konflikty.
Co jest przyczyną wzmo